Tőkét emel a Ringier
A HVG információi szerint 750 millió forintos tőkeemelést hajt végre a svájci Ringier a Népszabadság Kiadóban.

Egymillió forinttal nő a Népszabadság alaptőkéje, ha bejegyzik azt a 750 milliós tőkeemelést, amit a HVG információ szerint a svájci Ringier, a napilapkiadó legfőbb részvényese hajt végre.

A tőkeemelés e módjának köszönhetően így gyakorlatilag nem változik a kiadó tulajdonosi struktúrája.

Mint ismeretes, a Ringier korábban nem tudott megegyezni a második legnagyobb tulajdonos, az MSZP-hez tartozó Szabad Sajtó Alapítvánnyal arról, hogy utóbbiak megvegyék a svájci kiadó részvényeit, így maradt a status quo, a lap szerkesztősége pedig ezután átköltözött a Blikket kiadó magyar Ringier irodájába.

Mindez azért problémás, mert így a Ringier nem tud megfelelni annak a Médiatanács által megfogalmazott elvárásnak, amelyet a Gazdasági Versenyhivatalhoz eljuttatott szakhatósági állásfoglalásban fogalmaztak meg, miután az Axel Springer és a Ringier a versenyhivatalhoz fordult, hogy bírálja el egyesülési szándékukat. A Ringiernek azért kellene eladnia a Népszabadságot, mert ez az ára annak, hogy a Médiatanács átengedje a korábban megvétózott Axel Springer-Ringier fúziót.

"A tőkeemelés után a svájci Ringier részesedése 921 millió forint (70,8 százalék) lesz a 1,301 milliárd forintos alaptőkéből, míg a Szabad Sajtóé 360 millió forint (27,7 százalék) marad - a többi egy közös szerkesztőségi részvény, illetve a Népszabadság Egyesületé" - írja a HVG eheti számában.