Magyar videókért fizet a YouTube.hu
A Youtube.hu-ra feltett magyar alkotásokért jogdíjat kapnak az érintettek - hangzott el az Artisjus sajtótájékoztatóján. Ez a lehetőség csütörtöktől él. 

Megkapják az őket megillető jogdíjakat a magyar zenészek, a szerzők és a művészek a Youtube videomegosztó szerda óta elérhető magyar verziójára feltöltött alkotásaikért  - jelentették be Budapesten, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Youtube és az Artisjus Egyesület megállapodásáról Kitzinger Dávid, az Artisjus osztályvezetője elmondta, hogy a digitális piac nagyon képlékeny, a fogyasztói szokásoktól függően folyamatosan változnak a modellek. Az Artisjus feladata az, hogy a digitális tartalomfejlesztés modelljeit átültesse a magyar piacra, megértesse partnereivel annak működését. Az internetes felületek megjelenésével a reklámpiac teljesen átalakult. "Meg kell tanítani a reklámozókat a Youtube.hu által kínált új hirdetési lehetőségekre" - tette hozzá.

Mint azt Tóth Péter Benjamin, a jogvédő iroda képviselője kifejtette, a videó jogtulajdonosa - amely lehet egy televíziós csatorna, egy kiadó vagy egy zenekar - dönti el, hogy feltölti-e az adott tartalmat a weboldalra. A feltöltés után a mozgóképet úgynevezett metaadatokkal látják el, ezek az adatok egyrészt segítik a fogyasztókat a tartalom vagy a művész megtalálásában, másrészt egyéb információkkal együtt az Artisjus automatikus felismerő rendszerén keresztül azonosítják az alkotót. Így tudják eljuttatni a reklámbevételekből a szerzőknek járó díjakat. Hozzátette, hogy a weboldalra már feltöltött művekért visszamenőleg nem fizetnek, a rendszer csütörtöktől számlál.

Patrick J. Walker, a Youtube regionális partnerségekért felelős igazgatója elmondta, a tartalomgazdák a Youtube.hu-n keresztül könnyen és egyszerűen sok embert tudnak elérni. A tartalom használata jobban ellenőrizhető és folyamatosan monitorozható.     

"Követni tudják, hogy mennyien néztek meg egy videót, mennyi ideig kötötte le a látogató figyelmét, ki töltötte le, és milyen úton jutott el hozzá a mozgókép. Ezek az adatok segíthetik például a lemezkiadókat abban, hogy egy zenekarnak hova érdemes nagyobb koncertturnét szervezniük" - fűzte hozzá Patrick J. Walker.

Az ajánlórendszernek köszönhetően elsősorban magyar alkotásokat találnak a Youtube.hu-ra látogatók, de a felületről a nemzetközi videók éppúgy elérhetők, mint a már megszokott Youtube.com-ról.