Lehet-e plakátolni a villanyoszlopokon?
Újra az Alkotmánybíróság (AB) előtt a villanyoszlopon való kampányolást tiltó jogszabály ügye - számol be az Index. Az AB korábban azt mondta, hogy ez nem alkotmányjogi kérdés, és így érdemben nem is döntött róla, de most újra feltették a testületnek a kérdést. Az egyetlen különbség, hogy előbb ellenzéki, most viszont kormánypárti jelölt kezdeményezte az AB eljárását.

Az Alkotmánybíróságon Vitányi István fideszes képviselő támadta meg a Kúria azon döntését, mely szerint szabad villanyoszlopokon kampányolni.

A Kúria döntését támadó beadvány azt kifogásolja, hogy a Kúria igazságtalan előnyt biztosított egy másik jelöltnek, és hibásan értelmezte a jogszabályokat. A beadvány szerint a Kúria észlelte az alkotmányellenes helyzetet (vagyis, hogy ellentmond egymásnak két jogszabály), de mégsem kezdeményezte az ilyen helyzet megoldására hivatott Alkotmánybíróság eljárását.

Az AB korábban, egy másik ügyben, Karácsony Gergely, az Együtt-PM jelöltjének beadványa kapcsán foglalkozott már a kérdéssel, de akkor merőben formális indokokkal nem döntött érdemben, hanem elutasította a beadványt. Az indoklás szerint a választási plakátok ügyében Karácsony nem hozott fel alkotmányjogilag releváns tényt.

Ha viszont a testület most befogadja a panaszt, akkor érdemben kell foglalkoznia a villanyoszlopokon való kampányolás kérdésével, ami végre pontot tehet a vita végére.