Happy enddel végződött a plágiumgyanú
Általában nem szoktunk foglalkozni plágiumgyanús ügyekkel, mivel például egy tenderen beadott dizájnkoncepció elsajátítását, vagy grafikai munkáknál az inspirációforrást maguk a bejelentők sem nagyon tudják bizonyítani. A BKF és a Debreceni Egyetem (DE) felvételi kiadványának grafikai megoldásai és lapterve közötti hasonlóság ügyét azonban a DE kivételes korrektsége miatt muszáj kiemelnünk.

Szerdán jutott el a szerkesztőségünkbe a BKF 2013-as és a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok 2014-es felvételi tájékoztató kiadványa. A két kiadvány borítója, valamint első két oldala túlságosan is hasonlított egymáshoz ahhoz, hogy a véletlen műve lehessen. A BKF kiadványának grafikai tervét és layoutját a Mátai és Végh Kreatív Műhely készítette, az első oldalon mindjárt az impresszumban - ahogy minden kiadványnál kötelező lenne - láthatjuk, hogy a kiadvány elkészítésében kinek milyen feladata volt, ki a kiadó, a felelős szerkesztő, de még az is, hogy a 2013-as kiadvány szövegét mikor zárták le (2012-ben). Ezzel szemben a DE kiadványában nincs impresszum, de még arra vonatkozóan sincsen tájékoztatás, hogy kit lehetne keresni például akkor, ha jelentős sajtóhibát találnánk benne. Egy sima Google-kereséssel azért el lehet jutni odáig, hogy a kiadványt az egyetemi Hallgatói Szolgáltató Központ adta ki, ezért írtunk is nekik egy levelet, hogy van ez a helyzet. Egy nappal később jött a válasz, magától Dr. Gaál István rektorhelyettestől, és annyira korrekt választ írt (egyébként ezt eljuttatta a BKF-hez menedzsmentjéhez is), hogy sokkal jobb kedvünk lett. 

A rektorhelyettes levelében leírta, hogy a Debreceni Egyetemnek is az az érdeke és feladata, hogy intézményéről sajátos képvilágot alakítson ki, ezért semmiképpen nem volt az Egyetem szándékában mások szellemi termékét felhasználni (itt eredetileg azt írta, hogy a mi szellemi termékünket, de alighanem azt hihette, hogy a bejelentést azért tettük, mert a mi munkánkról volt szó). Abban a vonatkozásban, hogy hogyan kerülhetett sor erre a hasonlóságra, külön vizsgálatot indított. Majd ezzel zárja:

"Tájékoztatom még arról is, hogy a kiadvány terjesztésének megszüntetésére azonnali intézkedést tettem és formátumában jelentősen átszerkesztve kerül majd ismételten megjelentetésre."

A tanulság annyi, hogy az ilyen ügyeket lehet így is rendezni. Nem magyarázkodva, nem sunyin letagadva az azonosságot, hanem bocsánatot kérve, kivizsgálást ígérve és a plágiumgyanús kiadványt azonnal visszavonva. Szerintünk ez egy szépen végződött mikrotörténet.